Obilježavanje godišnjice bitke za Soukbunar

U okviru dana Općine Centar i Stari Grad koji se obilježavaju od 2. do 9. maja, danas 05.05.2023. godine  je svečanim aktivnostima, te odavanjem počasti, nastavljeno obilježavanje godišnjice bitki na Soukbunaru i Širokači. 

Zvanice, branitelji i porodice obišli su lokalitete stradanja, mezarja i groblja, sjećajući se tako onih koji su svojim životima zadužili našu domovinu, ali i onih koji su svojim djelovanjem dali veliki doprinos razvoju ovih općina. 

Na spomen-obilježjima na Soukbunaru i Širokači cvijeće su danas pored porodica i saboraca položile i delegacije Ministarstva za boračka pitanja kao i  delegacija JOB-a “Unije veterana” Kanton Sarajevo, 

Padom ovih kota, grad Sarajevo bi bio ugrožen, jer bi potpuno odsječeni bili dijelovi ovih naselja. U njihovoj herojskoj odbrani ali i odbrani grada, branitelji su uništili jedan tenk i onesposobili transporter. Poginulo je i ranjeno više agresorskih vojnika. Ova dva odreda kasnije su ušla u sastav 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.