Obilježavanje godišnjice pogibije Safeta Hadžića i saboraca Seada Velića i Nermina Zeljkovića

 Danas je odavanjem počast i  polaganjem cvijeća obilježena 31. godišnjicu pogibije “Zlatnog ljiljana” Safeta Hadžića i njegovih saboraca Seada Velića i Nermina Zeljkovića.

Cvijeće je najprije položeno na Spomen-obilježju koje je izgrađeno u čast Safeta Hadžića ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, a zatim i na spomen-ploču smještenu u krugu preduzeća “Pretis” na mjestu pogibije rahmetli Hadžića i njegovih saboraca, kao i na teretnoj kapiji preduzeća “Pretis”, uz prisjećanje na akciju pripadnika Specijalne jedinice Bosna MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujući pripadnicima Specijalnog odreda policije ‘Bosna’ u akciji ‘Pretis’ bez ispaljenog metka, izuzeto je naoružanje, ispostavit će se, ključno u odbrani grada Sarajeva. General Safet Hadžić sa saborcima je narednog jutra, u aktivnostima koje su uslijedile nakon okončanja akcije specijalaca, izgubio život. 

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1992., a “Ordenom heroja oslobodilačkog rata” 1994. godine.