Obilježavanje 30. godina od osnivanja 105. motorizovane brigade

Kod Spomen-obilježja “Mala kula” na Grdonju   dana 18.02.2023. godine održana je centralna manifestacija obilježavanja 30. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” Općine Centar.

Članovi porodica i prijatelji, bivši borci 105. motorizovane brigade, predstavnici Kantona Sarajevo i boračkih udruženja Kantona Sarajevo, predstavnici općine i Općinskog vijeća Centar su  polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali  počast šehidima i poginulim borcima.

U redovima 105. motorizovane nalazilo se oko 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo, a 2.000 ranjeno.

Na početku manifestacije pripadnici Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo predvođeni Muhamedom Svrakom, nosili su zastavu ratnim putem ove brigade do spomen obilježja Mala kula na Grdonju, koju je Svraka uručio ratnom komandantu bataljona i predsjedniku JOB-a Unije veterana Općine Centar Enveru Krluču.

Na centralnoj manifestaciji obratio se i Mustafa Rustemagić, predsjednik Sekcije 105. motorizovane brigade i nekadašnji pripadnik brigade.

Podsjetio je Rustemagić da je 105. brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada.

U nastavku svečanosti pročitan je prvonagrađeni literarni rad na temu 105. motorizovane brigade koji je napisala učenica Osnovne škole „Isak Samokovlija“ Zoja Kapetanović.