Otkrivanje spomen ploče herojima Zaimu Imamoviću i Kemi Mehaniću

Uz prigodno obraćanje i odavanje počasti  otkriven spomenik na Dujmovskom brdu posvećen herojima brigadiru Zaimu Imamoviću, posthumno odlikovanom najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan” i

Kemi Mehaniću, također posthumno  odlikovanim “Zlatnim ljiljanom” i “Policijskom medaljom za hrabrost”.

Povodom obilježavanja 25 godina od pogibije ovog legendarnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine, okupili su se saborci i svi koji poštuju djelo najhrabrijih sinova naše domovine.

Spomenik su otkrili sinovi heroja, Ernest Imamović i Kenan Mehanić.

Prisutnim su se obratili predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka” Ismet Godinjak, komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda Ahmed Sejdić, ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo Edhem Godinjak i ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, general Hajrudin Grabovica.

Delegacije su se potom uputile prema mezaru Zaima Imamovića kod Alipašine džamije, gdje je upriličen prigodan vjerski program i položeno cvijeće.

Zaim Imamović rođen je u selu Poratak kod Ilovače. JNA je napustio u činu kapetana prve klase.

U maju 1992. u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu, čiji je bio komandant. U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”.

Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34-oj godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede – lokalitet Treskavice. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH. Veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata poginuo je od gelera.Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.