Obilježavanje godišnjice Bitke za Proskok – Čakle

Dana 06.10.2020. godine u organizaciji Udruženja JOB “Unija veterana“ Općine Trnovo, na spomen-obilježju Igman, te na platou Čakle-Proskok, obilježena je 26. godišnjica diverzantske akcije na Čaklama, poznata još kao Dan diverzanata.
Odata je počast svim poginulim i umrlim braniteljima u proteklom ratu, a posebno pripadnicima diverzantskog voda 1. Bošnjačke brigade, kao i poginulom u toj akciji – Mehanić Mirsadu, te proučen Ja,sin i dova.
Odali su počast i položili cvijeće: predstavnici Ministarstva za pitanja boraca KS i Koordinacije boračkih udruženja KS, predstavnici Općine Trnovo na čelu sa načelnikom, Udruženje JOB KS, Savez RVI KS, Savez udruženja največih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan“ i “Zlatna policijska značka“ KS, Koordinacija boračkih udruženja Općine Trnovo i predstavnici općinske organizacije SDA Trnovo.
Na platou Čakle, mjestu pogibje Mehanić Mirsada, pored navedenih delegacija počast je odala i položila cvijeće i njegova porodica. Mirsad je bio pripadnik DIV-a Prve Bošnjačke brigade i obavljao dužnost komandira voda. Poginuo je 06.10.1994.godine u oslobađanju platoa Bjelašnice u mjestu Čakle.
Historijski čas o dešavanjima na Čaklama održao je Zakir Imamović, a skupu se obratio i Osman Smajlović pomoćnik ministra za boračka pitanja KS.
Iskazano je poštovanje i zahvalnost Trnovskim diverzantima, kao herojima našega doba, uz opomenu da se ne smije zaboraviti njihova uloga u proteklom ratu.