Obilježavanje godišnjice pogibije Zame Dučića

U organizaciji Udruženja 101. brigade,  24.09.2020. godine obilježena je 26. godišnjica pogibije komandanta manevarskog bataljona ove brigade rahmetli Zame Dučića.

Ovim povodom, saborci, članovi porodice, predstavnici institucija vlasti,  ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica i delegacija JOB-a “Unije Veterana” Kantona Sarajevo  položili su cvijeće na mezar ovog hrabrog gazije u haremu Alipašine džamije.

Zamo Dučić je rođen 8. februara 1967. u Plavu. Prije izbijanja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je zaposlen u Arhivu Grada Sarajeva, te se među prvima u svom naselju Hrasno Brdo u kojem je živio sa porodicom uključio u odbranu grada.Obavljao je dužnosti komandanta trećeg bataljona 167. slavne motorizovane brigade Prvog korpusa i komandanta 101. motorizovane brigade.

Poginuo je 24. septembra 1994. na brdu Jasen kod Vareš, a za hrabrost ispoljenu tokom agresije posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatnim ljiljanom”, te je dobio čin majora.