Obilježavanje godišnjice pogibije Safeta Isovića

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Mijatovića Kosi danas je obilježena 30. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i odlikovanja za vojne zasluge sa „Zlatnim mačevima“.

Komandant Isović položio je svoj život u junu 1993. godine, nažalost ne dočekavši vijest da je ovo područje oslobođeno. Počast heroju odbrambeno-oslobodilačke borbe Safetu Isoviću danas su odale delegacije Jedinstvene organizcije boraca “Unije veterana” Kanton Sarajevo, delegacija ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, saborci i prijatelji.

 ‘’Tigar sa Žuči’’, kako je zvan Safet Isović ponos je svih nas i emanet za buduće naraštaje. „Veliki je izazov govoriti o ljudima poput Safeta Isovića, komandantu, autoritetu koji je predvodio jednu generaciju ratnika, i koji je sa svojih 27 godina izgubio svoj život. Koliko prerano ugašenih života pamti naša krvlju natopljena zemlja, koliko samo hrabrosti pamti. U temeljima državnosti naše domovine zna se svako mjesto gdje su poginuli naši šehidi, heroji i u tome leži njena snaga i opstojnost. Za kraj želio bih istaći, da sam ponosan što sam bio pripadnik časne Armije Republike Bosne i Hercegovine i da bih ponovio svaki dan odbrane njene slobode, za razliku od osuđenih ratnih zločinaca koji ovih dana govore kako bi ponovili ratne zločine, rekao je ministar Osmanović u svom obraćanju. 

Dvanaestog juna 1993. godine Safet Isović poveo je „vitezove“ da oslobode Mijatovića Kosu da bi se ublažio pritisak na naselje heroja Sokolje i da bi se ono moglo kasnije uspješnije braniti. Vitezovi su u kratkom naletu, njih oko 120, za 20-ak minuta oslobodili ovaj prostor, odakle se sijala smrt po novogradskim naseljima. Nažalost, u toj borbi od minobacačke granate život je izgubio Safet Isović, kojeg su borci odmilja zvali „Tigar sa Žuči“. Poginuo je u jeku oslobađanja ovog prostora, nažalost, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena. U tom ratnom periodu od samo sedam dana Druga viteška ostala je bez komandanta i zamjenika komandanta brigade.