Dani Kotoračkih bitaka” i “Dan MZ Butmir”

U organizaciji općinske organizacije JOB Unije veterana Ilidža i Općine Ilidža, dana 17.03.2023.  upriličen je tradicionalno-historijski susret ”Dani kotoračkih bitaka”, a ujedno je obilježen i ”Dan Mjesne zajednice Butmir”. Cvijeće je položeno na spomen-obilježju u Butmiru, kao i na spomen-obilježju u Donjem Kotorcu, gdje je održan i historijski čas, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Historijski čas bio je prilika da se evociraju uspomene iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, s posebnim akcentom na Kotoračke bitke, kao i na sve šehide koji su položili živote u odbrani grada Sarajeva.

 Prva kotoračka bitka desila se na  dan 17.03.'93. godine i vodila se danima. Bila je to odlučujuća bitka i ključna odbrana od jakog napada agresorskih snaga na ovaj dio slobodne ilidžanske teritorije. Slabo naoružani, nedovoljno organizovani i pripremljeni naši borci su se oduprli mnogostruko jačem agresoru.

Tih dana na ovom području živote su položili: Amir Ahmetspahić, Hajrudin Ćatović, Huseini Arsim, Izet Kadić, Hajrudin Kalauzović, Nurko Kršo, Ekrem Mujkić, Jusuf Mulaosmanović, Ahmed Pajević, Vahid Silajdžić, Nusret Suljević, Nedžad Šehović, Nijaz Tucaković i Hamid Dupovac-Haće, pripadnik jedinice „Crni labudovi”.