Obilježavanje “Dana Veterana” KS i 29. godišnjice formiranja JOB-a “Unija Veterana” Kanton Sarajevo i

Akademija u povodu obilježavanja “Dana veterana” i 29. godišnjice osnivanja Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” Kantona Sarajevo upriličena je sinoć (15.11.2021. godine) u multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo na Kovačima. Svečani skup u organizaciji kantonalnog JOB-a bio je prilika za evociranje sjećanja na sve one koji su se nesebično žrtvovali u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada, kao i na događaje koji su obilježili period agresije na našu zemlju 1992 – 1995 godine.

Čestitke povodom Dana veterana i 29. godišnjice JOB-a Kantona Sarajevo uputio je Kantonalni ministar za boračka pitanja gosp. Omer Osmanović podsjećajući na ključna postignuća na planu iznalaženja sistemskih rješenja u oblasti boračke zaštite i uopće jačanja statusa boračke populacije.

Istaknuo je kako se radi o ljudima koji su interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana stavili ispred svega, pa i ispred vlastitih života, podcrtavajući da je briga o toj  kategoriji stanovništva trajna obaveza.

Sudionici svečanog skupa su se obratili i čestitke istim uputili – penzionisani general Armije RBiH Ismet Hadžić – Mutevelija, predsjednik Unije veterana Kantona Sarajevo gosp. Ismet Imamović, podjećajući na slavne dane kada su, uprkos najtežim iskušenjima, a zahvaljujući brojnim znanim i neznanim herojima, odbranjeni cjelovitost, neovisnost i suverenitet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Akademija je bila prilika i za dodjelu povelja i zahvalnica najzaslužnijima za brigu o boračkim kategorijama, a skup, koji je počeo  intoniranjem himne BiH i odavanjem počasti braniteljima BiH, propraćen je prigodnim kulturno – umjetničkim programom.

Povelje su dobili: Dragan Vikić, Nermin Nesiren, Bajro Selimović, Behudin Čuturić, Fadil Karamustafić, Armis Mašić, Uzeir Radeljaš, Omer Mujan, Zineta Nišić, Saud Kulosman i postuhmno su dodijeljene dvije povelje i to: Alić Muniru i Mizdrak Mirsadu – Šarafu.

Zahvalnice su dobili: Omer Osmanović, Dr. Smajo Halilović, Mirza Terzo, Ahmed Kulanić, Amir Šljivo, Mirsad Omanović – Mališa, Sejad Veljan, Mirzet Kulović, Kenan Zečić, Edib Rizvo, Sead Klačar, Nusret Jukić, Hamid Tahirović, Omer Mehanija, Mirsad Karić, Adil Žiga, Nermin Subašić i Abdulah Grebo.