Obilježavanje godišnjice pogibije Zaima Imamovića

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u haremu Alipašine džamije, dana je obilježena 26. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Zaima Imamovića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Na mezar komandanta Imamovića cvijeće su položili predsjednik “Unije veterana” Kanton Sarajevo, članovi  Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kanton Srajevo, delegacija Vlade Kantona Sarajevo kao  i članovi njegove porodice i saborci, predstavnici vlasti, delegacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sarajevskih općina.

“Komandant Zaim Imamović, zlatni ljiljan je legenda odbrane Goražda i Sarajeva. Više puta je ranjavan, ali ljubav prema domovini je bila jača da bi odustao i ostavio svoj narod. Sa svojom vojskom odbranio je Goražde i Podrinje, a potom je nastavio dalje, izlazi iz opkoljenog Goražda na slobodnu teritoriju BiH, kako bi pomogao da se obruč probije izvana. Imamović je poginuo 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj. Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Obavljao je u činu majora dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH.

Bio je jedan od organizatora operacije kodnog naziva “Krug”, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.