Obilježavanje godišnjice 1. Korpusa Armije BiH

Povodom 29. godišnjice 1. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i delegacija Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kanton Sarajevo, odali su počast i položili cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju Kovači – centralni nišan i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, na mezarje kod Alipašine Džamije, groblje Lav, Stadion, Sveti Josip i Sveti Marko.U sklopu obilježavanja danas će se održati Svečana akademija – koja počinje u 17 sati na mezarju Kovači pozdravnim govorom ministra Osmanovića i postrojavanjem veterana 1. Korpusa Armije RBiH i djece veterana, a nastavlja se prigodnim programom u amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači.

Organizator ove akademije je Ministarstvo za boračka pitanja KS i ministar Omer Osmanović koji je istakao da je formiranjem 1. Korpusa Armije RBiH na današnji dan 1992. godine, počela strateška odbrana Sarajeva.

“Sama činjenica da su tri brigade ove formacije ponijele počasne nazive “slavna”, a četiri naziv “viteška” dovoljno govori o veličini i podvizima časnih boraca Prvog korpusa. Ne postoji adekvatan način da se odužimo svima onima koji su zaslužni za našu slobodu, a koji je nisu dočekali, i zato je naš emanet obaveza da se sjećamo, čuvamo uspomenu na njihovu hrabrost i podvige i da se hranimo njihovom odvažnošću”, kazao je ministar Osmanović. Ministar se osvrnuo  i na projekat “Dokumentarne memorije”, ekranizacije 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992- 1995. godine koji je pokrenula Javna ustanova Fond Memorijala KS, istakavši da su ovakvi projekti od državnog značaja, prije svega za razvijanje kulture sjećanja i pamćenja jednog naroda, te da su kao takvi od nacionalnog interesa i iznad svih dnevno–političkih dešavanja.