Obilježavanje godišnjice pogibije Envera Šehovića, Zahira Panjete i saboraca

Danas, 27.07.2021. godine polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u haremu Ali-pašine džamije i na Spomen obilježju Jezera, delegacija JOB-a “Unije veterana” Kanton Sarajevo zajedno sa predstavnicima vlasti u Kantonu Sarajevo odali su počast i zahvalnost komandantu Prve slavne – 111. viteške brigade Enveru Šehoviću i njegovim saborcima – braći Zahidu i Esadu Panjeti koji su, na današnji dan, prije 28 godina, herojski poginuli braneći Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu. Bila je to bitka kojom su potvrđeni rezultati Pofalićke bitke, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava. Nakon osvajanja Orlića, zauzete su i Kota 850, Vis i Golo brdo, odakle je srpska vojska svakodnevno, najvećim kalibrima, ubijala Sarajevo koje su 1.425 dana držali pod opsadom.

Enver Šehović poginuo je 27. jula 1993., tačno 40 dana nakon pogibije još jednog heroja odbrane Sarajeva Safeta Zajke, komandujući odbranom Golog brda.