Obilježavanje godišnjice pogibije Keme Mehanića

U organizaciji JOB “Unija veterana” općine Trnovo, dana 16.06.2020.godine, na mezarju Turovi – Trnovo obilježena je  godišnjica pogibje Mehanić  (Abid)  Keme. Tim povodom pruočen je Jasin i položeno cvijeće. Odata  je počast borcu Armije BiH, koji je dao svoj život kao šehid, za odbranu svoje domovine. Cvijeće su pored porodice, položili: delegacija Saveza udruženja dobitnika ratnih priznanja ” Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” KS,  delegacija ispred koordinacije boračkih udruženja KS, predstavnici UJOB “Unija veterana” Općine Trnovo,  i predstavnici Općine Trnovo.

Kemo Mehanić  rođen je 03. Januara 1959.godine, u selu Turovi. Herojski je poginuo 16. juna 1992 .godine na Šestaljevu. Posthumno je odlikovan “Zlatnim ljiljanom” i  “Policijskom medaljom za hrabrost.”

Kratki čas istorije  održao je Edhem Godinjak  direktni učesnik dešavanja u kojima je stradao rahmetli Kemo. Naglasio je Keminu hrabrost  u najtežim momentima odbrane, kada je stao pred samohotku – tenk i uništio je, te time zaustavio dalji prodor VRS. Kemo je bio bosanski gazija, u pravom smislu te riječi.