Obilježavanje godišnjice pogibije Vinka Šamarlića

Dana, 08.06.2022. godine delegacija JOB-a “Unije Veterana” Kanton Sarajevo je sa delegacijama ostalih boračkih organizacija, delegacijom Ministarstva za boračka pitanja i Vlade Kantona Sarajevo položila cvijeće na grob Vinka Šamarlića, odača počast i priznanje i prisjetila se hrabrosti ovog bosansko-hercegovačkog sportiste.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. Nakon završene osnovne škole u Zavidovićima došao je u Sarajevo gdje je pohađao Srednju policijsku školu. Po završetku škole prvo se zaposlio kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu, gdje je postao komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Paralelno sa ovim aktivnostima Šamrlić bio je istaknuti džudista sarajevskog Džudo kluba “Željezničar”. Osvojio je brojne medalje, te je postao reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Ministar Osmanović je kazao kako će trajno biti upamćeno da je Šamralić umjesto sportske borbe na Olimpijadi izabrao borbu na život i smrt sa svojim saborcima iz specijalne jedinice “Bosna”, te time odbranu našeg grada i jedine nam države. 

Poginuo je 8. juna 1992. godine, dan prije odlaska ekipe na Olimpijske igre u Barceloni. Posthumno je odlikovan i Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba sa mačevima.